Hozzávalók:
- 10 dkg lágy vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 17,5 dkg búzaliszt
- 1,5 dkg kakaópor
- csipet só
- 1/2 tasak sütőpor
- 6 ek. tej
- 30 dkg eper
- 3 lap piros zselatin
- 20 dkg tejszín
- 2 ek eperzselé
- 15 dkg porcukor
- 2 tk citromlé
- marcipánlevél a díszítéshez
Elkészítés:
1. A vajat egy lábasban keverjük krémesre, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat apránként adjuk hozzá. Az egészet addig keverjük, amíg a massza krémessé válik. A lisztet szitáljuk át a kakaóporral, a sóval és a sütőporral. A lisztet és a tejet váltakozva keverjük a masszába.
2. A tésztát töltsük egy kb. 30 cm hosszú gyümölcskenyérformába, és simítsuk el. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 55 perc alatt megsütjük.
3. Miután kész szedjük ki a formából és hagyjuk hűlni.
Az epret tisztítsuk meg, öblítsük le, szárítsuk meg, és néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez.
4.Botmixerrel turmixoljuk össze és szűrjük át, negyed részét tegyük félre. A zselatint áztassuk be hideg vízbe.
5. A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük az epervelőbe. A zselatint nyomkodjuk ki és a tűzhelyen kis lángon olvasszuk fel. Az epermasszából tegyük egy keveset a feloldott zselatinba, keverjük össze,majd keverjük hozzá a krém többi részéhez.
6. A tortát vízszintesen vágjuk háromfelé. A két alsó tortalapot vékonyan kenjük be az eperzselével, aztán mindegyiket a tejszínes krémmel. A lapokat újra illesszük egymásra, és a süteményt tegyük 30 percre hideg helyre.
7. A porcukrot a citromlével és a maradék epervelővel keverjük össze, majd a torta tetejét kenjük meg vele.
Nekem maradt még tejszínes krémem és ezért lett körbe kenve a süti, az eredeti recept másképp írja, de így is úgy is nagyon finom.
Eperszemekkel és a marcipánlevelekkel díszítsük.
Eper helyett használhatunk más szezonális gyümölcsöt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése